MUSICI

Ensemble 4.1
Vier blazers uit Duitse toporkesten (hobo, klarinet, fagot, hoorn) en 1 pianist wijden zich aan het prachtige muzikale genre van piano + blazers. Sinds de oprichting in 2013 hebben ze vele succesvolle concerten gespeeld. Hun specialiteit is het ontdekken van onbekende, interessante stukken voor deze bijzondere bezetting. Op het podium vallen hun vermogen tot communiceren en de meeslepende présence op.

Antje Weithaas - viool
"Antje Weithaas is een van de grootste violisten van deze tijd." (Fonoforum). Dat haar optredens al vele jaren overal zo’n overrompelende indruk maken is te danken aan haar intense wijze van musiceren. Zij heeft tientallen bekroonde cd’s op haar naam staan, met solorepertoire, kamermuziek, de grote vioolconcerten, en als dirigent/concertmeester van het Zwitserse topensemble Camerata Bern.

Simply Quartet
Opgericht in Shanghai maar verhuisd naar Wenen, waar het viertal nu studeert bij Johannes Meissl aan de Universität für Musik und darstellende Kunst. Het lijstje met al gewonnen prijzen is zeer indrukwekkend (en niet eens volledig): in 2019 winnaar van de Carl Nielsen International Chamber Music Competition én de Grand Prix van de Bordeaux International Competition, in 2018 o.a. de Eerste Prijs van de International Competition 'Schubert und die Musik der Moderne'. Het kwartet is lid van de European Chamber Music Academy, wat hun de mogelijkheid geeft intensief te werken met mensen als Alfred Brendel en Gerhard Schulz.

Quirine Viersen - cello
De Nederlandse celliste Quirine Viersen behoort internationaal tot de meest vooraanstaande muzikale persoonlijkheden van haar generatie. Haar cd’s met solowerken van Bach en Britten ontvingen overal lovende kritieken. Zij is een begenadigd kamermuziekspeler en treedt daarnaast als solist op met vele symfonieorkesten in binnen- en buitenland.

Enrico Pace - piano
Het winnen van het Internationale Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht was in 1989 het startpunt van Enrico Paces internationale carrière. Naast zijn vele solorecitals - onder andere meermaals in de serie Meesterpianisten - werd de Italiaan geëngageerd door orkesten wereldwijd. Als kamermusicus werkt de pianist o.a. veelvuldig samen met twee vooraanstaande Nederlandse musici: violiste Liza Ferschtman en celliste Quirine Viersen.

Coraline Groen - viool
De 24-jarige Haagse violiste Coraline Groen is de kersverse winnares van het Nederlands Vioolconcours 2020 in de categorie Oskar Back. Coraline, die in 2019/2020 deelnam aan de Academie van het Concertgebouworkest, maakt sinds 1 februari 2020 deel uit van de tweede-violengroep van het orkest. Ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze les kreeg van Peter Brunt en Philippe Graffin. Ook had ze les van Rodney Friend aan de Royal Academy of Music in Londen. Ze rondde haar studie af bij Vera Beths in Amsterdam.

Georgy Kovalev - altviool
Altviolist Georgy Kovalev (Georgië), woonachtig in Amsterdam, is actief als solist en kamermusicus. Hij studeerde o.m. bij Yuri Bashmet in Moskou en bij Nobuko Imai aan de wereldberoemde Kronberg Academie. In 2019 studeerde hij af aan de Hans Eissler Hochschule fur Musik bij Tabea Zimmermann. Hij is prijswinnaar en finalist van diverse internationale concoursen, zoals de Yuri Bashmet International Competition in Moskou, de Tokyo International Viola Competition en de Brahms International Competition in Pörtschach/Oostenrijk. In 2011 ontving hij de Neva Foundation Prize van de Verbier Festival Academy. In Nederland is hij een vaste kracht bij Amsterdam Sinfoniëtta en is ook regelmatig te horen in zalen als Concertgebouw, de Doelen, De Vereeniging in Nijmegen en onlangs nog bij het Delft Chamber Music Festival. Hij maakt deel uit van Pianokwartet Corneille (met Noé Inui, Vassilis Varvaresos en Ella van Poucke).

Silvia Careddu - fluit
Silvia Careddu werd in september 2017 solofluitiste van de Wiener Staatsoper (Wiener Philharmoniker), een positie die zij eerder bekleedde bij de Filarmonica Arturo Toscanini en het Konzerthausorchester Berlin. Silvia Careddu doceert aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn. Zij is lid van het Alban Berg Ensemble Wien.

Ishay Shaer - piano
De jonge Israëlische pianist Ishay Shaer heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een begenadigd solist en veelgevraagd kamermuziekspeler. "Zijn interpretaties getuigen van een overrompelende originaliteit", aldus de internationale pers. Zijn nieuwste cd met twee pianosonates en twee sets Bagatellen van Beethoven op het label Orchid kreeg wereldwijd lovende kritieken. Ishay oogstte bij de vorige edities van het Februari Festival veel succes met zijn verfijnde spel.

Alon Sariel - mandoline
Als 8-jarig jongetje wilde Alon het liefst elektrische gitaar spelen, maar de muziekschool vond hem te jong en gaf hem een mandoline. Nu probeert mandoline- en luitspeler Alon Sariel een balans te vinden in zijn leven als solist, dirigent, continuospeler in verschillende barokformaties en zijn passie voor wereldmuziek. Hij is thuis in zowel oude als hedendaagse muziek, er zijn verschillende nieuwe werken aan hem opgedragen.

Peter Gijsbertsen - tenor
Peter Gijsbertsen is winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor klassieke musici die het ministerie van OC&W uitreikt. Gijsbertsen leerde het zangvak op het Utrechts Conservatorium en bevestigde kort daarna zijn talent met prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours en in Glyndebourne. Inmiddels heeft hij ook met succes zijn eerste stappen op het operapodium gezet.

Jozef De Beenhouwer - piano
Pas na het voltooien van zijn studie farmacie wijdde Jozef De Beenhouwer zich volledig aan de muziek. Hij is opgetreden in solorecitals en in concerten in de meeste Europese landen en in de Verenigde Staten; hij heeft zich ook vaak laten horen als kamermusicus en als liedbegeleider. Jozef De Beenhouwer is thans docent aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en artistiek directeur van de Middagconcerten van Brussel; hij wordt ook regelmatig gevraagd als jurylid bij internationale pianowedstrijden.

Stephanie Desjardins - sopraan
De Frans-Canadese lyrische sopraan Stéphanie Desjardins studeerde in juni 2019 af bij de Dutch National Opera Academy. Voor haar optredens bij de Academy ontving zij lovende kritieken. Naast opera is Stéphanie actief in het concert- en oratoriumrepertoire. In haar thuisland Canada heeft Stéphanie veelvuldig als soliste opgetreden. Stéphanie is zeer vereerd om het komende seizoen als jong talent een voorprogramma in de serie 'Grote Zangers' van het Muziekgebouw aan ‘t IJ te mogen verzorgen.

Peter Nilsson - piano
Sinds 1992 is de van huis uit Amerikaan Peter Nilsson in Nederland woonachtig. Hij is Head of Musical Studies bij de Dutch National Opera Academy, repetitor bij het Groot Omroepkoor en de Nationale Opera, en vocal coach op het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en een veelgevraagd gast bij De Nationale Opera en het Groot Omroepkoor. Peter Nilsson heeft opgetreden in alle grote zalen van Nederland met o.a. Charlotte Margiono, Alejandro Marco-Buhrmester en Olga Peretyatko. In November 2014 brachten mezzosopraan Maria Fiselier en Peter Nilsson een cd uit met liederen van Ivor Gurney, Herbert Howells en Benjamin Britten.

Hannah Strijbos - altviool
Hannah Strijbos is aanvoerder altviolen van het Residentie Orkest. Daarnaast is zij actief als solist en kamermuziekspeler, o.a. in het Jacques Thibaud Ensemble. Zij won vele prijzen op Nederlandse en buitenlandse concoursen. Met regelmaat treedt zij op tijdens internationale festivals, waaronder het befaamde Verbier Festival in Zwitserland.

Nikola Meeuwsen - piano
Nikola Meeuwsen (2002) is een van Nederlands meest opvallende jonge pianotalenten. In 2012 won hij het Steinway Concours in Amsterdam, waar hij bovendien de publieksprijs in de wacht sleepte. Twee jaar later schreef hij de eerste prijs van het Koninklijk Concertgebouw Concours op zijn naam. Hij krijgt sinds 2015 les aan de prestigieuze Accademia Pianistica Internazionale van Imola van Enrico Pace. Het Concertgebouw heeft hem vorig jaar de Concertgebouw Young Talent Award 2019 toegekend.

Aidan Mikdad - piano
Al op zijn elfde won Aidan Mikdad zijn eerste prijs tijdens de Talentenjacht van Het Concertgebouw in Amsterdam. Al snel volgden er meer en ook internationale prijzen. Momenteel studeert hij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Naum Grubert en krijgt via de Royal Academy of Music in Londen les van Jean-Yves Thibaudet en Joanna MacGregor.
Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Aidan Mikdad al diverse concerten en recitals op zijn naam staan.

Alexander Warenberg - cello
Alexander Warenberg (1998) komt uit een muzikale familie. In oktober 2016 won hij de eerste- én de publieksprijs op het concours van de Cello Biënnale in Amsterdam.
Alexander speelde al op talloze festivals in Europa. Ook in 2016 is hem op het Grachtenfestival in Amsterdam de Bunschoten Jonger Talent Prijs toegekend. Sinds 2017 speelt Alexander in Het Amsterdam Piano Trio samen met Yang Yang Cai (piano) en Shin Sihan (viool). Sinds 2019 studeert Alexander aan de Kronberg Academy bij Frans Helmerson.

Thomas Hoppe - piano
Thomas Hoppe staat bekend als een veelzijdig pianist en fijne pianopartner voor talloze instrumentalisten en zangers. Hij speelt in Ensemble 4.1 en het ATOS Trio en treedt met beide ensembles overal ter wereld op. Hij is vaste begeleider op o.a. het Elisabeth Concours in Brussel. Daarnaast geeft hij masterclasses in koorrepetitie en kamermuziek. Foto ©Frank Jerke

Jörg Schneider - hobo
Jörg Schneider was lid van de Junge Deutsche Philharmonie en solo-hoboïst van het Jugend Festival Orchester Bayreuth. Daarna deed hij verdere orkestervaring op bij o.a. het Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt, de Münchner Philharmoniker en de Berliner Philharmoniker. Hij is professor van het Ensemble Nacional de España de Musica Contemporanea in Madrid. Sinds 2007 is Jörg Schneider solo-hoboïst van de Jenaer Philharmonie. Met zijn Ensemble 4.1 treedt hij overal ter wereld op.

Alexander Glücksmann - klarinet
Alexander Glücksmann deed zijn eerste podiumervaring op in een van de vele Duitse Jeugdorkesten. In 2003 werd hij solo-klarinettist van de Berliner Philharmoniker. Zijn hart ligt echter bij de kamermuziek. Hij wordt voor kamermuziekfestivals over de hele wereld uitgenodigd. Tevens speelt hij in Ensemble 4.1 en in Ensemble Quillo, dat zich vooral toelegt op de hedendaagse muziek.

Christoph Knitt - fagot
Christoph Knitt deed zijn eerste ervaring op als orkestmuzikant bij het RIAS Jugendorchester. Bij de Junge Deutsche Philharmonie speelde hij als solo-fagottist onder dirigenten als Kurt Masur, Gerd Albrecht en Michael Gielen. Een groot aantal orkesten zouden volgen, zoals de Jenaer Philharmonie en het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin. Sinds 2009 werkt Christoph Knitt samen met het Goethe-Instituut in het kader van de culturele wederopbouw in Irak.

Sebastian Schindler - hoorn
Sebastian Schindler kreeg zijn eerste lessen van leraren als Georges Delvigne, Horst Ziegler en Prof. Christian Lampert. Hij deed zijn eerste orkestrale ervaring op in het World Youth Wind Orchestra en het Bayreuth International Youth Festival Orchestra. In 2003 werd hij lid van de Junge Deutsche Philharmonie en het Schleswig-Holstein Muziekfestival Orkest. In 2003 verwierf Sebastian Schindler de positie van plaatsvervangend solo-hoornist van het Jena Filharmonisch Orkest. Sinds seizoen 2008/2009 is hij plaatsvervangend solo-hoornist van het Berner Symphonieorkest.

Gideon den Herder - cello
Cellist Gideon den Herder studeerde bij Monique Bartels in Amsterdam en bij Clemens Hagen in Salzburg. Hij behaalde hij zijn solistendiploma bij Thomas Grossenbacher in Zürich. Ook bekwaamde hij zich op de barokcello. Als lid van het Van Baerle Trio won Gideon den Herder verschillende prijzen, waaronder de Kersjesprijs en de eerste prijzen van het ARD Concours 2013 in München en het Internationale Kamermuziekconcours van Lyon in 2011.
Gideon den Herder is daarnaast sinds 2014 als aanvoerder van de cellosectie verbonden aan het Residentie Orkest in Den Haag. Hij bespeelt een instrument van bouwer Giuseppe Dall’Aglio met een strijkstok toegeschreven aan Dominique Peccatte, beide een bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Tim Brackman - viool
Tim Brackman studeerde af bij Vera Beths in Den Haag en studeerde ook in Kopenhagen. Momenteel studeert hij bij Pavel Vernikov en Svetlana Makarova (postgraduate course) aan de Accademia Musicale Santa Cecilia in Bergamo, Italië. Tim heeft zich ontwikkeld tot een van de meest kleurrijke jonge Nederlandse violisten, thuis in een breed repertoire. Tijdens het vorige Oskar Back Concours maakte hij indruk met zijn poëtische spel. Met het Animato Kwartet treedt hij veel op. Tim speelt met een strijkstok van James Tubbs. De aanschaf hiervan is mede mogelijk gemaakt door Stichting Eigen Muziekinstrument.

Elisa Karen Tavenier - altviool
Elisa Karen studeerde altviool bij Marjolein Dispa aan het Conservatorium van Amsterdam en vervolgens bij Mikhail Zemtsov aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Eind 2018 sloot zij haar bachelor af met een 10 met onderscheiding. Elisa Karen zet haar studie voort bij Nils Mönkemeyer in München. Daarnaast volgde ze vele masterclasses bij altviolisten van naam. Elisa Karen speelt haar hele leven al veel en graag kamermuziek. Sinds 2013 speelt ze in het Animato kwartet . Ze speelt met een prachtige stok die ze heeft kunnen kopen dankzij het Stichting Eigen Muziekinstrumentfonds en het Prinses Christina Concours. Ook heeft ze een altviool in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Pieter de Koe - cello
Cellist Pieter de Koe is een gedreven kamermuziekmusicus, medeoprichter van het van het Animato Kwartet, initiator van eigen producties en verschillende cross-arts samenwerkingen. Hij studeerde aan de Sweelinck Academie bij Monique Bartels en won op jonge leeftijd al prijzen op verschillende concoursen. Hij behaalde zijn bachelor 'cum laude' aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Michel Strauss en Jan Ype Nota. Inmiddels studeert Pieter aan de masteropleiding van de Musikhochschule Freiburg bij Jean-Guihen Queyras. Met het Animato Kwartet ontving hij in 2017 het Kersjes kwartetstipendium. Pieter bespeelt een prachtige Nederlandse Johannes Theodorus Cuypers-cello, hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Pieter van Loenen - viool
Pieter van Loenen behaalde in 2016 zijn masterdiploma met een 10 met onderscheiding, en won daarmee de Fock-medaille voor het beste examen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij studeerde daar bij Vera Beths en ook bij de Noorse vioolvirtuoos Terje Moe Hansen in Oslo. In 2016 won Pieter de tweede prijs en de NTR Publieksprijs bij het Nederlandse Vioolconcours, categorie Oskar Back. Pieter van Loenen was in seizoen 2018- 2019 finalist van de Dutch Classical Talent Award.

Gijsbert Kok - orgel
Gijsbert Kok studeerde theorie der muziek op Codarts Rotterdam, in 2010 behaalde hij 'cum laude' zijn master. Zijn afstudeerscriptie werd beoordeeld als het beste eindexamen van dat jaar. Hij studeerde ook orgel, improvisatie en beiaard aan de conservatoria van Amsterdam, Tilburg en aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Gijsbert Kok heeft een concertpraktijk als organist en beiaardier en verzorgt lezingen over muziektheoretische onderwerpen. Hij was eerder docent muziektheorie bij de Schumann Akademie en docent improvisatie en harmonie aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.

Pierre-Emmanuel de Maistre - contrabas
Contrabassist Pierre-Emmanuel de Maistre maakt sinds augustus 2013 deel uit van het Koninklijk Concertgebouworkest; sinds 2015 is hij er solo-contrabassist. Tussen 2003 en 2007 was hij lid van het Gustav Mahler Jugendorchester. In 2003 werd Pierre-Emmanuel de Maistre plaatsvervangend solo-bassist in het Orchestre National de Lille. Kamermuziek is belangrijk voor Pierre-Emmanuel. In 2007 nam hij deel aan de Seiji Ozawa International Academy, een zomercursus voor kwartetspel in Genève. Ook nam hij deel aan diverse kamermuziekfestivals. Hij is hoofdvakdocent contrabas aan het Musikene Superior Arts Center in San Sebastián. Pierre-Emmanuel bespeelt een contrabas uit de collectie van de Concertgebouworkest Foundation, een Bergonzi gebouwd in Cremona (ca. 1760).

Tobias Borsboom - piano
Als winnaar van de Dutch Classical Talent Award speelt Tobias Borsboom sinds 2015 in alle concertzalen van Nederland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum 'Wanderer' is met veel lof in de pers en media onthaald. Tobias toont zich een veelzijdig en creatief musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Hij voltooide in 2013 zijn masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn en volgde vele masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici . Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor.

Nicholas Schwartz - contrabas
Contrabassist Nicholas Schwartz begon zijn opleiding in zijn geboortestad Boston. Hij remplaceerde regelmatig bij het Boston Symphony Orchestra en het Boston Pops Orchestra. In het seizoen 2012/13 was hij deelnemer aan de Herbert von Karajan Akademie van de Berliner Philharmoniker. Sinds augustus 2013 is Nicholas Schwartz in dienst van het Concertgebouworkest. Daarnaast speelt hij al jaren 's zomers in het Verbier Festival Orchestra en Chamber Orchestra. Met pianist Anna Fedorova vormt hij het Oyster Duo. In 2019 werd een contrabas, gebouwd door B.S. Fendt II in Londen ca. 1840, aangekocht met steun van Ammodo. Via de Foundation Concertgebouworkest kreeg Nicky deze contrabas in bruikleen.