CONCERTEN IN DE NIEUWE KERK (2018)

 

Zaterdag 17 februari - 19:30

Februari Festival zaterdag 17 februari 2018
Februari Festival zaterdag 17 februari 2018

Een groots Soirée

Quartetto di Venezia, Van Baerle Trio, Antje Weithaas, Strijkers van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, Jeannette van Schaik e.a.

Een feestelijke soirée waarin ook wat grotere ensembles op het podium zullen plaatsnemen. Je zou je zo kunnen voorstellen dat dit programma is uitgevoerd tijdens een van de vele privé-concerten ten huize van de familie Mendelssohn in Berlijn. Ook Schumann was daar een graag geziene gast. Vader Mendelssohn had zijn zoon een compleet huisorkest ter beschikking gesteld waarmee hij zijn nieuwste composities - en die van anderen - meteen kon uitproberen.

LOCATIE: Nieuwe Kerk

MUSICI

Quartetto di Venezia
Shihyun Lee - piano
Van Baerle Trio
Antje Weithaas - viool
Strijkers van het Koninklijk Conservatorium
Jeannette van Schaik - sopraan
Maria Fiselier - mezzosopraan
Jan-Willem Schaafsma - tenor
Hans Pieter Herman - bas
Peter Nilsson & Jan-Paul Grijpink - piano

PROGRAMMA

Felix Mendelssohn: Prelude & fuga op. 35 nr. 1
Felix Mendelssohn: Andante & Scherzo op. 81
Robert Schumann: Pianotrio nr. 1
Felix Mendelssohn: Variations sérieuses op.54
Felix Mendelssohn: Strijkerssymfonie nr. 9
Fanny Mendelssohn & Clara Schumann: duetten en terzetten
Robert Schumann: Spanische Liebeslieder op. 138

TOELICHTINGEN

Toen de erven Mendelssohn tussen zijn onuitgegeven manuscripten vier losse delen voor strijkkwartet aantroffen, hebben ze deze eenvoudigweg samengevoegd en in 1850 uitgegeven als strijkkwartet opus 81. De delen horen echter op geen enkele manier bij elkaar; de toonsoorten kloppen niet en ook zijn ze in uiteenlopende periodes van Mendelssohns carrière gecomponeerd. Het Andante en het Scherzo dateren wel beide uit 1847, het sterfjaar van Mendelssohn.

Ondanks dat hij zelf geen concertpianist is geworden mogen we Robert Schumann wel beschouwen als een van de belangrijkste romantische componisten voor de piano. Van zijn pianotrio's is het eerste in d het meest bekend. Er wordt wel gezegd dat Schumann het tot dan toe formele en aan vele regels uit de klassieke stijl gebonden pianotrio als eerste een sterk persoonlijke vorm gaf.

Tussen zijn 12e en 14e jaar componeerde Felix Mendelssohn dertien symfonieën voor strijkorkest. Tijdens de huisconcerten op zondagochtend bij Mendelssohn thuis stonden ze geregeld op het programma. De 9e met bijnaam 'Schweizer Sinfonie' is te danken aan een jodelliedje dat Felix kort tevoren had gehoord tijdens een vakantie in Zwitserland en daarna als thema verwerkte in het derde deel.

Fanny Hensel-Mendelssohn moest zich van haar vader vanaf haar veertiende concentreren op haar toekomstige rol als echtgenote en moeder. Concerteren in het openbaar en het publiceren van composities werd als niet-vrouwelijk gezien. Hierdoor bleef haar oeuvre voornamelijk beperkt tot liederen, duo's en terzetten en stukken voor piano, werken die tijdens huisconcerten uitgevoerd konden worden. Een aantal van haar liederen werd onder de naam van haar broer uitgegeven.

De Spanische Liebeslieder opus 138 van Robert Schumann zijn zoals de titel al doet vermoeden verwant aan het Spanisches Liederspiel opus 74. Beide zijn gebaseerd op 15e- en 16e-eeuwse volksliederen en romances, die door de taalkundige en dichter Emanuel Geibel (met de nodige dichterlijke vrijheid) uit het Spaans naar het Duits werden vertaald. Het zijn bescheiden, kleine liederen, over liefde en verlies, voor één tot vier stemmen in allerlei combinaties met een begeleiding voor piano vierhandig, die zelden te horen zijn in de concertzaal.

1e rang 37,- / 2e rang 31,- (inclusief koffie/thee voorafgaand & 2 pauzedrankjes)

* Programmawijzigingen voorbehouden.

OVERZICHT (2018)

 
Concerten

Woensdag 14 februari - 20:15

Februari Festival 14 februari 2018

Fanny & Felix Mendelssohn en Clara & Robert Schumann stellen zich voor


Donderdag 15 februari - 20:15

Februari Festival 15 februari 2018

Romantische hoogtepunten


Vrijdag 16 februari - 20:15

Februari Festival 16 februari 2018

Robert en Felix slaan de handen ineen


Zaterdag 17 februari - 19:30

za17feb

Een groots Soirée


Zondag 18 februari - 15:00

Februari Festival 18 februari 2018

Herbst und Frühling

Lezingen
Films